LessIsMore

Less is moore anno 2019

Less is moore anno 2019

Bestekend letterlijk: ‘minder is meer’, hoe simpeler, des te beter; minder overdadig, des te beter het product; eenvoud is te prefereren boven overdaad. Oorspronkelijk door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) gebruikt als uitgangspunt voor het zogeheten minimalistisch design. We speken dan over ‘Modernisme’ of ‘Functionalisme’

‘Modernisme’ of ‘Functionalisme’
Volgens de deze visie moet de vormgeving van een product voortvloeien uit de functie: ‘Form Follows Function’. De opvatting werd in het begin onder andere gepropageerd door het Bauhaus. Het Bauhaus was een Duitse opleiding voor kunstenaars, vormgevers en architecten, die bestond van 1919 tot 1932, eerst gevestigd in Weimar, later verhuisde de opleiding naar Dessau. In 1932 was hij nog een jaar in Berlijn gevestigd.
Hoewel de Bauhaus-ontwerpen bestemd waren voor een breed publiek en het de bedoeling was dat ze in massa zouden worden geproduceerd, waren de producten kostbaar en exclusief. In het begin kon alleen een welgestelde elite ze zich permitteren. Pas veel later werd de stroming een succes. Tegenwoordig zijn de HEMA en IKEA hofleveranciers van het Modernisme.

Hoe is ‘Form Follows Function’ in te passen in onze hedendaagse digitale Design wereld?

Het huidige motto: functie volgt menselijke behoeften, vorm volgt menselijk gedrag.

In dit snel veranderende digitale tijdperk leven we in een kunstmatige wereld met computerproducten. Dit is een nieuwe uitdaging voor ontwerpers: hoe kunnen we mensen helpen bij het hanteren en bedienen van de steeds complexere digitale producten en diensten?

Makkelijker maken
Een goed ontwerp maakt een product eenvoudig in gebruik, dit is in de optiek van Xbase een gouden regel geworden in het ontwerp van vandaag. Het uiterlijk, of de vorm, wordt gecultiveerd door de studie van menselijke cognitie en gedrag. Hoe beter we begrijpen hoe mensen denken, voelen en zich gedragen, des te beter het product dat we kunnen ontwerpen, om het voor mensen in het gebruik meer intuïtief te maken.

De uitspraak is ‘Form Follows Function’ en less is moore, kloppen dus nog steeds maar misschien is een nieuwe uitdrukking die meer in overeenstemming is met het huidige digitale tijdperk: functie volgt op menselijke behoeften, vorm volgt menselijk gedrag.

Tags: No tags

Comments are closed.