Less is more: de essentie van goed design

De uitspraak “Less is more” betekent letterlijk: minder is beter. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe krachtiger het product. Overdaad leidt af, terwijl eenvoud zorgt voor helderheid en effectiviteit. Deze designfilosofie werd oorspronkelijk geïntroduceerd door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) en vormt de basis van het minimalistisch design. We kennen dit ook als het Modernisme of Functionalisme.

Modernisme en het Bauhaus: Form Follows Function

Binnen het Modernisme geldt een eenvoudige maar krachtige regel: “Form Follows Function”. Dit betekent dat het uiterlijk van een product moet voortvloeien uit zijn functie. Deze visie werd begin 20e eeuw breed uitgedragen door het Bauhaus, de beroemde Duitse kunst- en ontwerpschool (1919-1932). Eerst gevestigd in Weimar, later in Dessau en kort in Berlijn, stond Bauhaus voor innovatie en toegankelijkheid.

Ironisch genoeg waren de ontwerpen aanvankelijk vooral bereikbaar voor de elite, ze waren kostbaar en exclusief. Pas later, met de massaproductie, werd het functionele design toegankelijk voor een breed publiek. Tegenwoordig zetten merken als HEMA en IKEA deze principes voort en brengen ze modernistische ontwerpen naar de massa.,

Van industriële naar digitale vormgeving: wat betekent ‘Form Follows Function’ vandaag?

In ons digitale tijdperk draait design niet langer alleen om fysieke producten, maar steeds meer om digitale interfaces en ervaringen. Hier volstaat ‘Form Follows Function’ niet altijd meer. De nieuwe uitdaging voor ontwerpers is: hoe helpen we mensen om moeiteloos om te gaan met steeds complexere digitale producten en diensten?

Een goed ontwerp maakt technologie niet alleen functioneel, maar vooral intuïtief en gebruiksvriendelijk. Bij Xbase hanteren we daarom een vernieuwde ontwerpfilosofie:

🔹 Functie volgt menselijke behoeften
🔹 Vorm volgt menselijk gedrag

 

Door diepgaand inzicht in menselijke cognitie en gedrag kunnen we producten ontwikkelen die niet alleen werken, maar ook prettig en logisch aanvoelen. Hoe beter we begrijpen hoe mensen denken, voelen en handelen, hoe intuïtiever en effectiever ons design wordt.

Kortom, “Less is more” en “Form Follows Function” blijven relevant, maar in het digitale tijdperk verschuift de focus: design moet niet alleen functioneel zijn, maar ook mensgericht en empathisch.


Design Sprint

Design Sprint: Van Idee naar Getest Prototype in Slechts 5 Dagen Wil je snel een innovatief idee valideren of een complex probleem oplossen? De Design

Lees verder »

Strory telling

In 5 stappen naar een inspirerend merkverhaal Weet jij precies waarom je doet wat je doet? En kun je dat meteen vertellen als iemand het

Lees verder »

Duurzaam gebruik

Duurzaam gebruik Duurzaamheid gaat over het evenwicht tussen mensen, milieu en bedrijf. Het is een verdelingsvraagstuk waar iedere gebruiker van grondstoffen en eindproducten mee van

Lees verder »
Shopping Basket